Spirulina pre Vaše zdravie - Účinky, Užívanie, Atď.
Spirulina - čo to je?
Spirulina je modro-zelená riasa, ktorá bola už pred stáročiami používaná ako potravina Aztékmi. V posledných rokoch je o túto riasu značný záujem, predovšetkým kvôli jej rozmanitému chemickému zloženiu a množstvu zlúčenín s vysokou biologickou hodnotou. Vlastnosti spiruliny sú predmetom mnohých vedeckých štúdií a jej konzumácia môže mať pozitívny vplyv na ľudské zdravie a organizmus. Existuje približne 15 druhov tejto riasy, pričom najznámejším druhom je Spirulina platensis. Táto riasa sa prirodzene vyskytuje v čistých, teplých vodných plochách v tropických pásmach Afriky, Strednej a Južnej Ameriky.
Predpokladá sa, že spirulina sa na Zemi objavila pred 3,5 miliardami rokov. Prvé záznamy o tejto modro-zelenej riase pochádzajú zo 16. storočia a týkajú sa jej užívania Aztékmi. Spirulina, bohatá na vitamíny a minerály, sa začala komerčne užívať oveľa neskôr, až na prelome 60. a 70. rokov 20. storočia. Vtedy bola spirulina Medzinárodnou spoločnosťou pre aplikovanú mikrobiológiu uznaná za jednu z najcennejších potravín. Prvý doplnok stravy na báze tejto riasy bol vyrobený v roku 1979.
Vďaka svojim cenným účinným látkam sa spirulina čoraz častejšie používa ako prísada do rôznych produktov. Stojí za zmienku, že táto riasa je nielen bohatá na biologicky aktívne zlúčeniny, ale má aj nízky obsah tuku, kalórií a cholesterolu. Preto môže byť cennou súčasťou dennej stravy. Podporuje rovnováhu tela a zlepšuje fungovanie mnohých vnútorných orgánov.
Ako funguje spirulina?
Široké spektrum výhod spiruliny pramení predovšetkým z jej početných biologicky aktívnych zlúčenín. Okrem vysoko kvalitných bielkovín s vyváženým aminokyselinovým profilom obsahuje táto riasa aj vitamíny, minerály, esenciálne mastné kyseliny a antioxidanty. Z tohto dôvodu je klasifikovaná ako funkčná potravina a je veľmi obľúbená medzi nadšencami zdravého životného štýlu.
Doterajší výskum naznačuje, že vlastnosti spiruliny môžu pomôcť stabilizovať krvný tlak, čím prispievajú k zníženiu systolického aj diastolického krvného tlaku. Pravidelná konzumácia spiruliny môže tiež pomôcť regulovať hladinu cholesterolu znížením LDL cholesterolu, zvýšením dobrého cholesterolu (HDL cholesterolu) a znížením hladiny triglyceridov. Okrem toho táto mikroskopická riasa vykazuje hypoglykemické vlastnosti, čo pomáha normalizovať hladinu glukózy v krvi u ľudí s cukrovkou.
Vedecké štúdie tiež naznačujú, že spirulina môže mať pozitívny vplyv na imunitný systém stimuláciou produkcie protilátok, inhibíciou sekrécie prozápalových cytokínov a zvýšením aktivity makrofágov - imunitných buniek, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v obranných mechanizmoch tela. Okrem toho spirulina vykazuje protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tele.
Mnohé biologicky aktívne zlúčeniny obsiahnuté v spiruline majú antioxidačný potenciál, neutralizujú voľné radikály a reaktívne formy kyslíka a znižujú oxidačný stres, čím spomaľujú procesy starnutia tela.
Akoby toho nebolo dosť, spirulina môže ovplyvňovať mozgové funkcie a preukazovať neuroprotektívne vlastnosti . Predbežné klinické štúdie naznačujú, že spirulina môže mať priaznivý vplyv na kognitívne funkcie a znižovať duševnú únavu. Niektoré údaje tiež naznačujú, že táto modro-zelená riasa môže prispievať k zvýšenej vytrvalosti pri cvičení a zlepšeniu výkonu u fyzicky aktívnych jedincov, a to už v priebehu niekoľkých hodín od počiatočného užívania suplementácie.
PREČO S OPLATÍ UŽÍVAŤ SPIRULINU KAŽDÝ DEŇ?
1. Spirulina pomôže bojovať proti alergiám
Pre ľudí, ktorí trpia alergiami, môže byť pravidelné užívanie spiruliny veľmi prospešné. Výskum potvrdil, že je mimoriadne účinná pri zmierňovaní aj tých najzávažnejších alergických príznakov.
Ako spirulina pomáha pri alergiách? Vedci preukázali, že táto riasa dokáže modulovať profil Th buniek, čím zabraňuje diferenciácii Th2 buniek. Taktiež inhibuje produkciu IL-4, cytokínu produkovaného Th2 lymfocytmi a zodpovedného za produkciu IgE protilátok. Okrem toho štúdie ukázali, že spirulina účinne znižuje zápal v nosovej sliznici a znižuje koncentráciu histamínu a IgE protilátok v krvi, protilátok zodpovedných za vyvolanie alergických reakcií.
Jedna zo štúdií, ktorá sa uskutočnila na 129 ľuďoch s alergickou nádchou, preukázala významné zníženie príznakov, ako je kýchanie, svrbenie v nose a upchatý nos, v porovnaní s placebovou skupinou. Subjekty dostávali 2 gramy spiruliny denne.
Preto môže spirulina užívaná počas peľovej sezóny výrazne zmierniť nepríjemné príznaky ochorenia u ľudí trpiacich sezónnymi alergiami.
2. Spirulina znižuje hladinu cukru v krvi
Pacienti s cukrovkou 2. typu by mali pravidelne zaradiť do svojho jedálnička aj modrozelené riasy, pretože ich každodenná konzumácia môže výrazne znížiť hladinu cukru v krvi.
Štúdie ukázali, že spirulina účinne znižuje hladinu glukózy v krvi. Navyše, v niektorých prípadoch táto úžasná riasa dokonca prekonala lieky na cukrovku vrátane metformínu.
Jedna štúdia pozorovala pôsobivý pokles hladiny cukru v krvi. Dvadsaťpäť ľudí s cukrovkou 2. typu dostávalo 2 gramy spiruliny denne počas dvoch mesiacov. Experiment sa skončil zaujímavým pozorovaním: HbA1c, miera priemernej hladiny glukózy v krvi za predchádzajúce tri mesiace, klesla z 9 % na 8 %, čo je významná zmena. Vedci odhadujú, že 1 % pokles HbA1c môže znížiť riziko úmrtia súvisiaceho s cukrovkou až o 21 %.
Tajomstvom účinnosti tejto superpotraviny v tomto ohľade môže byť jej vysoký obsah fykocyanínu - modrozeleného pigmentu, ktorý pomáha regulovať hladinu glukózy v krvi (a tiež ovplyvňuje chuť do jedla a krvný tlak). Preto spirulina, keď sa užíva ako doplnok pri cukrovke, uľahčí kontrolu samotného ochorenia.
3. Spirulina má silné protizápalové účinky
Mnohé závažné ochorenia (vrátane rakoviny) sú spôsobené chronickým zápalom v tele, s ktorým môže spirulina pomôcť bojovať. Je mimoriadne bohatá na antioxidanty a jej protizápalové účinky sa pripisujú predovšetkým dvom zložkám: betakaroténu a fykocyanínu.
Vyššie uvedené antioxidanty účinne bojujú proti voľným radikálom, ktoré prispievajú k rozvoju a šíreniu zápalu v ľudskom tele.
Hoci prevažná väčšina našich súčasných štúdií je založená na zvieratách, tieto priniesli pôsobivé výsledky, ktoré nepochybne povedú k ďalším štúdiám na ľuďoch. Tieto štúdie preukázali pozitívne protizápalové účinky spiruliny pri liečbe ochorení, ako je kolitída a artritída.
4. Spirulina omladzuje
Vysoká antioxidačná hodnota tejto modrozelenej riasy vám okrem boja proti zápalom v tele pomôže aj dlhšie udržať si mladistvý vzhľad. Dosahuje sa to nielen neutralizáciou voľných radikálov, ale aj priaznivým účinkom suplementácie rias na tvorbu červených krviniek. To nielenže výrazne zlepšuje prísun kyslíka do tkanív a buniek, ale tiež urýchľuje rekonštrukciu a regeneráciu poškodených buniek, čím sa spomaľuje proces starnutia.
Vysoký obsah chlorofylu v spiruline je tiež kľúčový. Tento zelený pigment totiž tiež prispieva k rýchlejšej regenerácii buniek a zvýšenej vitalite. Vďaka chlorofylu spirulina nielen omladzuje našu krv a vnútorné orgány, ale tiež výrazne spomaľuje vonkajšie procesy starnutia stimuláciou produkcie kolagénu v pokožke. Ako to vieme? Dôkazom toho je okrem iného 90-dňová štúdia, v ktorej zdravým ženám denne podával chlorofyl. Na konci štúdie sa pozorovalo výrazné zmiernenie vrások, zvýšená elasticita pokožky a zvýšená produkcia kolagénu.
5. Spirulina očístí telo od ťažkých kovov
Modrozelené riasy majú vysokú schopnosť absorbovať z tela škodlivé ťažké kovy, ako je ortuť, kadmium, olovo a arzén. Z tohto dôvodu je spirulina vynikajúca na čistenie tela od všetkých druhov toxínov.
Mnoho ľudí si myslí, že otrava ťažkými kovmi postihuje iba ľudí dlhodobo pracujúcich v ťažkom priemysle, ale v skutočnosti môže postihnúť kohokoľvek. Žiaľ, žijeme v čoraz znečistenejšom prostredí. Často dýchame vzduch zaťažený smogom, ktorý obsahuje látky zo spaľovania uhlia a odpadkov, ako aj výfukové plyny z vozidiel a priemyselné splodiny. Škodlivé ťažké kovy sa nachádzajú aj vo vode a potravinách (ktoré boli vyrobené s použitím chemických pesticídov).
Hromadenie ťažkých kovov v tele môže viesť k stavom, ako sú:
- slabosť
- chronická únava
- závažné alergie
- autoimunitné ochorenia
- chronický zápal
- rakoviny
6. Spirulina posilní imunitu
Niet pochýb o tom, že spirulina je neuveriteľne cenná superpotravina bohatá na antioxidanty, vitamíny, minerály a ďalšie cenné živiny. Vieme tiež, že nedostatok týchto živín v strave môže viesť k negatívnym zmenám vo fungovaní tela vrátane imunitného systému.
Stále viac výskumov potvrdzuje priaznivé účinky spiruliny na našu imunitu. Ako to funguje?
Táto riasa stimuluje imunitný systém tým že:
- zvýšuje fagocytovú aktivitu makrofágov
- prispieva k hromadeniu NK buniek (základných buniek imunitného systému, ktoré sú zodpovedné za zbavovanie sa infikovaných a chorých buniek, napr. rakovinových buniek) v tkanivách
- stimuluje produkciu protilátok a cytokínov - zodpovedných za imunitné procesy
- aktivuje a mobilizuje B lymfocyty zodpovedné za rozpoznávanie antigénov a produkciu protilátok a T lymfocytov zodpovedných za bunkovú imunitnú odpoveď
Stručne povedané, okrem protizápalových a antioxidačných vlastností spirulina umožňuje ľudskému telu oveľa účinnejšie sa brániť vírusovým, bakteriálnym a plesňovým infekciám a pri užívaní na jeseň a v zime (keď „zúri“ prechladnutie a chrípka) nás môže ochrániť pred mnohými chorobami.
7. Spirulina zlepší zrak
Vďaka obsahu betakaroténu, luteínu, zeaxantínu, vitamínu C a chlorofylu má táto modrozelená superriasa priaznivý vplyv na zrak a zdravie očí. Tieto látky možu zlepšiť zrakovú ostrosť a znižujú zápal, sú tiež mimoriadne užitočné pri šeroslepote (problémy s videním v noci).
Výskum ukazuje, že spirulina môže slúžiť ako zdroj ľahko vstrebateľného zeaxantínu, ktorý je jedným z hlavných xantofylov (spolu s luteínom) v makule oka. Jednorazová dávka 4 - 5 g riasy môže zvýšiť koncentráciu zeaxantínu v sére z 0,06 na 0,12 μmol/l. To je dôležité pri prevencii očných ochorení, pretože zeaxantín znižuje riziko šedého zákalu a vekom podmienenej makulárnej degenerácie.
Oplatí sa ju užívať tiež vtedy, ak žijeme v oblasti s vysokým znečistením ovzdušia, pracujeme každý deň veľa hodín na počítači alebo trpíme zápalom očí spôsobeným napríklad alergickou reakciou.
Spirulina čistí telo, jej silné detoxikačné vlastnosti boli potvrdené vo viacerých štúdiách. Jedna štúdia bola vykonaná v Bangladéši, kde skupine pacientov trpiacich chronickou kontamináciou arzénom bol denne podávaný extrakt zo spiruliny a zinok počas 16 týždňov. Po uplynutí tejto doby účastníci, ktorí užívali doplnky, zaznamenali 47 % pokles hladiny arzénu v tele.
Skvelým nápadom je kombinovať spirulinu s chlorellou, ktorá je tiež známa svojimi detoxikačnými vlastnosťami. To pomôže pečeni efektívnejšie čistiť toxíny.
8. Spirulina môže pomáhať pri rakovihe
Početné vedecké publikácie preukázali, že spirulina má silné protirakovinové vlastnosti. Štúdie naznačujú, že môže znížiť výskyt ochorenia a zmenšiť veľkosť nádoru.
Napr. v Indii bolo skúmaných 87 pacientov s prekanceróznym ochorením nazývaným orálna submukózna fibróza (OSMF). Spomedzi tých, ktorí konzumovali 1 gram spiruliny denne až 47% zaznamenalo po roku ústup stavu v porovnaní so 7 % v kontrolnej skupine, ktorá riasy nekonzumovala. Keď však pacienti prestali užívať doplnky spiruliny, prekancerózne lézie sa u takmer polovice z nich do roka opäť objavili.
V inej štúdii, do ktorej boli zapojení aj pacienti s OSMF, boli u ľudí užívajúcich 1 g spiruliny denne zaznamenané lepšie výsledky liečby bez akýchkoľvek vedľajších účinkov ako u tých, ktorí užívali liek pentoxifylín.
Spirulina - vlastnosti a živiny
Spirulina je dobrým zdrojom vysoko kvalitných bielkovín (tvoriace približne 60 - 70 % jej suchej hmotnosti), ktoré obsahujú esenciálne exogénne aminokyseliny. Vďaka nedostatku celulózy v bunkovej stene je stráviteľnosť bielkovín v riase až 90 %. Spirulina obsahuje aj esenciálne mastné kyseliny, ako je kyselina gama-linolénová (GLA), kyselina eikozapentaénová (EPA) a kyselina dokozahexaénová (DHA). Tieto zlúčeniny znižujú hladinu cholesterolu v krvi a podporujú zdravú kardiovaskulárnu funkciu.
Spirulina je navyše bohatá na vitamíny a minerály. Patria sem najmä vitamíny skupiny B , ako je niacín, riboflavín, pyridoxín a tiamín. Jednou z najdôležitejších zlúčenín nachádzajúcich sa v tejto riase je vitamín B12 (kobalamín). Jeho prítomnosť v rastline je významná, pretože sa zvyčajne nachádza predovšetkým v živočíšnych produktoch.
Spirulina tiež poskytuje celý rad cenných minerálov, ako je zinok, železo, vápnik, horčík, draslík, selén, sodík a molybdén. Mnoho ľudí sa pýta, či spirulina obsahuje jód. Ukazuje sa, že tento prvok sa nachádza v riasach, ale jeho množstvo závisí predovšetkým od druhu a prostredia, v ktorom rastlina rastie.
Spirulina navyše obsahuje značné množstvo chlorofylu, zeleného pigmentu, ktorý upokojuje zápaly, stimuluje peristaltiku čriev, reguluje vylučovanie žlčových kyselín a podporuje prenos nervových impulzov v srdcovom svale. Okrem chlorofylu obsahuje aj karotenoidy, vrátane betakaroténu a zeaxantínu. Tieto zlúčeniny pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi, zlepšujú nočné videnie a znižujú riziko makulárnej degenerácie.
Ako bohatý zdroj rozmanitých bioaktívnych a nutričných zložiek vykazuje spirulina celý rad zdraviu prospešných vlastností. Stojí však za zmienku, že obsah jednotlivých zlúčenín v riase sa môže líšiť v závislosti od oblasti výskytu, podnebia a slanosti vody.
Spirulina - ako ju užívať?
Čerstvá spirulina môže byť zaujímavým doplnkom smoothies alebo ovocných a zeleninových štiav. Môže sa tiež pridať do polievok, omáčok a nátierok ako guacamole alebo hummus. Keďže nevyžaduje žiadne spracovanie, je skvelým doplnkom takmer každého jedla čím ho obohacuje o cenné živiny.
Spirulina je dostupná aj ako doplnok stravy vo forme tabliet, kapsúl, prášku alebo aj tekutej forme. Niektoré vedecké štúdie naznačujú, že denný príjem už aj malého množstva tejto modro-zelenej riasy môže pozitívne ovplyvniť fungovanie ľudského tela a znížiť riziko vzniku civilizačných chorôb ako je rakovina a kardiovaskulárne ochorenia.
Vďaka svojím početným biologicky aktívnym zlúčeninám a detoxikačným vlastnostiam je spirulina veľmi obľúbená medzi ľuďmi, ktorým záleží na ich zdraví.
Dávkovanie spiruliny
Spirulina, ktorú Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uznáva ako významnú superpotravinu, môže byť cenným doplnkom vášho jedálnička. Pri vedeckých štúdiách sa táto riasa najčastejšie užíva v množstve 1 až 5 gramov denne. Spirulina sa môže konzumovať vo forme prášku, tabliet, kapsúl alebo v tekutej forme. Pri užívaní výživových doplnkov dodržiavajte odporúčania výrobcu a neprekračujte odporúčanú dennú dávku.
Je spirulina bezpečná?
Vďaka bohatému fytochemickému obsahu sa spirulina považuje za bezpečný produkt, ktorý môžu konzumovať dospelí aj deti. Je však dôležité mať na pamäti, že nadmerná konzumácia tejto riasy môže viesť k vedľajším účinkom. Najčastejšie k žalúdočným problémom, ako je vracanie, hnačka, nevoľnosť a bolesti brucha.
Výživové doplnky so spirulinou môžu poskytnúť cennú podporu pri čistení tela od toxínov a ťažkých kovov, ako aj pri dopĺňaní nedostatku živín. Ak máte nejaké ochorenie (najmä autoimunitné ochorenia) alebo užívate denne lieky na predpis (najmä antiaterosklerotiká, antidiabetiká) vždy sa pred začatím suplementácie poraďte s vašim ošetrujúcim lekárom.
Spirulina - kontraindikácie a vedľajšie účinky
Užívanie spiruliny podľa odporúčaní výrobcu by nemalo spôsobovať žiadne nežiaduce vedľajšie účinky. Niektoré údaje naznačujú, že počas užívania suplementácie sa môžu občas vyskytnúť mierne tráviace ťažkosti ako je nadúvanie alebo plynatosť, ktoré však zvyčajne ustúpia po niekoľkých dňoch užívania produktov so spirulinou.
Keďže spirulina obsahuje jód, ľudia trpiaci endokrinnými poruchami, najmä hypertyreózou, by mali byť pri ich konzumácii obzvlášť opatrní. Užívanie výživových doplnkov so spirulinou sa neodporúča osobám s poruchami zrážanlivosti krvi, fenylketonúriou, závažnými poruchami imunitného systému alebo precitlivenosťou na morské riasy a morské plody. Tehotné a dojčiace ženy by mali byť tiež obzvlášť opatrné pri užívaní doplnkov so spirulinou.
Doplnky spiruliny vo forme prášku alebo tabliet môžu telu poskytnúť mnoho cenných živín. Je však dôležité mať na pamäti, že nenahradia zdravú a vyváženú stravu môžu byť len cenným doplnkom vášho denného jedálnička.
